Ajax timmert alweer een tijdje aan de Europese weg. De club is zelfs zo goed bezig, dat de gedachten langzaam maar zeker teruggaan naar de succesjaren van de Amsterdammers in de jaren 90. Toen won Ajax de Champions League. Kiki Musampa was destijds speler van de gouden selectie en ziet veel gelijkenissen met het huidige Ajax: “Dit Ajax kan de Champions League winnen”, zo laat de oud-voetballer donderdag weten aan Hart van Nederland.

Woensdagavond won Ajax voor de tweede keer in korte tijd van Borussia Dortmund; een Duitse grootmacht die al jarenlang vertoeft in de Europese subtop. Het feit dat Ajax tweemaal met ruime cijfers won (4-0 en 3-1) is veelzeggend, denkt Musampa. “Ajax kan de Champions League winnen. Het is een team met vertrouwen. Het verschil met bijvoorbeeld Bayern München is klein.”

Succesvol in Europa

De recente Europese successen van de Amsterdammers komen niet helemaal uit de lucht vallen. In 2017 haalde het team al de finale van de Europa League, het op één na hoogste podium van het Europese clubvoetbal. Twee jaar later greep Ajax nét naast de finale van de Champions League (het hoogste podium) en ook dit jaar lijken ‘de Godenzonen’ hoge ogen te gaan gooien in het miljardenbal.

Het is voor Ajax alweer even geleden dat de Champions League gewonnen werd. In 1995 won de club voor het laatst ‘de Cup met de grote oren’ en een jaar later verloren de Amsterdammers in de finale. Maar de huidige zegetocht is volgens Musampa veel knapper dan die van hem en zijn teamgenoten, zo’n 25 jaar geleden. Toen speelde geld een minder grote rol in het voetbal. “Ajax laat nu zien dat financiën niet altijd van doorslaggevend belang is om succes te boeken.”

Knikkende knietjes

Ook Ajax-fan Richard de Jong, die woensdag aanwezig was in een vol uitvak in Dortmund, ziet dat zijn club regelmatig partij biedt tegen de ploegen met de grote portemonnee. “Vroeger gingen we naar Madrid en was de vraag of we 2-0 of 3-0 zouden verliezen. Maar nu is alles anders. Elke ploeg komt met knikkende knietjes naar Amsterdam”, zo klinkt het ouderwets brutaal.

Musampa ziet veel gelijkenissen tussen het succesteam uit 1995 en het huidige Ajax. “Naarmate het seizoen bij ons vorderde, kregen wij het gevoel dat we iedereen aankonden. En zo gingen we ook naar wedstrijden toe. Met de borst naar voren. Zo van: ‘Wij zijn Ajax en we hebben schijt aan wie er staat.’ Dat zie ik nu ook bij deze ploeg terug.”

https://www.hartvannederland.nl/?jwsource=cl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: