The impact that Spain has on me is huge. I was thinking of the cause of this and the following things came to my mind..

First of all, the location. Going from the busy city center of Amsterdam to a penthouse in the mountains with both a mountain view as well as a partial sea view makes a big difference. Here it’s peaceful and calm the whole day and you can hear insects all day long until late afternoon. Other things that attract me are the culture and the way of living here. Also, seeing my family (my brother and his family) and friends brings me into a different state of being; mentally and ultimately I also feel physically better because of this. Last but not least, the climate. I do not have much to add to this, as it is one of the places with the most sunshine annualy in Europe. I would like to wake up like this every day, squeezing my eyes when I open my curtains, because the sun is already so bright at 10 am in the morning. Unlike Amsterdam, when opening my curtains there I have to double check the time to see if it is really 10 am as it is still so gray outside. I have to admit that I stay away from the Spanish beaches though. I do not have to work on my tan anymore, since I don’t want to look bluish, I think brown looks pretty good on me, right?

Besides the climate, I also love the food culture. No fried eggs or a ham / cheese sandwich for lunch, but instead a hot meal with a non-alcoholic beer. That feels so good that I can fall asleep spontaneously. The only thing to do, is to have a “siësta”. Not to mention you can still have dinner around 10:30/11:00 pm in the evening and then I’m not talking about fast food only.  On top of that, the food itself: The variety of cuisines from all around the country makes going out for dinner a happening to look forward to. I became a food lover here. I learned that from my Italian friend (Bruno) who works in gastronomy, knows a lot about the food industry and also knows where to go for good food.

What I like as well, is the relaxed way of living that prevails here in Spain. It’s not hard to believe given this weather and it also suits my personality. As the pressure of constantly having to do something isn’t that high here, like I experience in the Netherlands, I have more time and room for other thoughts, which leads to new insights and ideas. I have come to realize what really matters. I’m becoming more aware of the things that are important, which gives me a mental boost. I feel charged and refreshed again to get out there! Gracias Espana.

Home Sweet Home Part 2

Het effect dat Spanje op me heeft, is enorm. Ik heb erover nagedacht hoe dat nou kwam en de volgende dingen kwamen in mij op..

Als eerste de locatie. Ik ga van het drukke Amsterdamse centrum naar een penthouse in de bergen met zowel uitzicht op de bergen als ook een beetje op de zee. Daar waar de hele dag de rust overheerst en je de hele dag insecten kan horen tot laat in de middag. Andere dingen zijn de cultuur en de manier van leven hier. Ook het weerzien van familie (mijn broer en zijn gezin) en vrienden brengt me in een andere sfeer; mentaal en uiteindelijk ook lichamelijk voel ik me beter hierdoor. And last but not least, het klimaat. Daar hoef ik weinig over te zeggen, het is een van de plekken met de meeste zonuren per jaar van heel Europa. Zo wil ik wel iedere dag wakker worden; mijn ogen dichtknijpend wanneer ik mijn gordijn opentrek omdat die zon al zo fel is om een uur of 10 in de ochtend. Niet zoals in Amsterdam, wanneer ik mijn gordijnen opentrek en toch voor de zekerheid op m’n klok moet kijken of het daadwerkelijk al 10 uur is want het is nog behoorlijk grauw. Al moet ik toegeven dat ik wel wegblijf van Spaanse de stranden. Aan mijn kleurtje hoef ik niet meer te werken want ik wil er niet blauw uitzien, bruin staat me wel redelijk vind ik, toch?

De eetcultuur vind ik ook geweldig. In de middag geen uitsmijter of een broodje ham/kaas, maar gewoon een warme maaltijd met een alcoholvrij biertje erbij. Dat valt zo lekker op mijn maag dat ik er spontaan slaap van krijg. Enige wat rest is een siësta pakken. Dat je verder om half elf/elf uur ‘s avonds nog lekker kan gaan eten en niet alleen de keuze tot fastfood hebt, is wel even prettig.. Om maar te zwijgen over het eten zelf: De variatie van keukens uit het hele land maken dat eten hier een happening is om naar uit te kijken. Ik ben ook wel een “foodian” geworden hier. Dat heb ik geleerd van mijn Italiaanse vriend (Bruno) die in de gastronomie zit, er veel van af weet en ook precies weet waar je moet zijn voor goed eten.

De manier van leven hier is voornamelijk relaxed. Dat kan ik me goed voorstellen met dit weer en het sluit ook best goed aan bij mijn persoonlijkheid. Omdat de druk van continu iets moeten doen, wat ik in Nederland ervaar, hier veel minder is, krijg ik meer tijd en ruimte voor andere gedachtes en hierdoor kom ik tot nieuwe inzichten en ideeën. Ik kom weer tot het besef wat er werkelijk toe doet. Ik  word me meer bewust van de dingen die belangrijk zijn en dat geeft me een mentale boost. Ik voel me weer fris en opgeladen om er tegenaan te gaan. Gracias Espana.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: