Een kleine vijfentwintig jaar geleden brak er bij Ajax een talentvolle middenvelder door. Een speler met bovengemiddelde kwaliteiten, die de absolute wereldtop op termijn aan zou moeten kunnen. Anno 2018 heeft Ajax weer een talent in de jeugd rondlopen waar de verwachtingen hoogespannen voor zijn. De twee luisteren naar de dezelfde achternaam: Musampa.”

Kiki Musampa is inmiddels veertig jaar en al negen seizoenen profvoetballer af. Het betekent niet dat hij de voetbalwereld ook vaarwel heeft gezegd. Tussen 2013 en 2017 was Musampa jeugdtrainer en hij voetbal nog regelmatig met oud-Ajax. “Mijn carriere als profvoetballer heeft me veel mooie dingen gebracht. Zo heb ik mooie contacten overgehouden uit de voetbalwereld. Daar ben ik dankbaar voor. Het zorgt er ook voor dat ik graag in deze wereld actief wil blijven, hopelijk als trainer.”

Jeugdtrainer

De oud-Ajacied nam daarom al snel het besluit dat hij trainer wilde worden en begon als assistent-trainer in de jeugd van Ajax. De samenwerking tussen de recordkampioen en Almere City dreef hem naar Flevoland. “Daar heb ik het erg goed naar mijn zin gehad. Maar dit jaar wilde ik iets anders. Ik wil me als mens en als trainer ontwikkelen en heb daarom stages gelopen bij buitenlandse clubs. Ik ben net terug uit Malaga. Daar heb ik veel geleerd, het is mooi om te zien hoe de stap van de jeugd naar de eerste selectie daar verloopt.”

news

De steeds dichterbij komende degradatie van Malaga gaat Musampa aan het hart. Hij volgt zijn voormalig clubs nog steeds en genoot daarom ook van het landskampioenschap van Manchester City. “Dat vond ik fantastisch. Ik ben er trots op dat ik bij zowel Manchester City als Atletico Madrid heb gespeeld, ploegen die nu bij de absolute wereldtop horen. Het is mooi om de ontwikkeling van Manchester City te zien, in vergelijking met toen ik er zelf speelde.”

Musampa dacht aanwezig te zijn bij de kampioenswedstrijd van The Citizens, maar zag Manchester City onderuit gaan in de Manchester-derby. “Het was erg leuk om erbij te zijn. Helaas pakten ze toen de titel nog niet, maar uiteindelijk is het helemaal goed gekomen.” Hij is onder de indruk van de prestaties van Pep Guardiola. “Ik zie hem niet als mijn voorbeeld, maar kan wel ontzettend veel van hem leren. Het spel wat hij zijn clubs laat spelen is een lust voor het oog, echt indrukwekkend.”

Nieuwe Musampa

Als jeugdtrainer van Almere City kreeg hij te maken met een interessant talent: zijn neefje Nordin Musampa. “Natuurlijk maakt het me trots dat hij ook goed kan voetballen. Ik heb hem als trainer veel tips proberen te geven, maar inmiddels doe ik dat minder. Dat komt door zijn overstap naar de jeugd van Ajax.” Recent maakte het grote publiek ook kennis met de jonge Ajacied op de future cup. Er waren lovende woorden voor Nordin. “Zo gaat dat, ik heb het zelf ook meegemaakt, maar daar moet je je niet te veel van aantrekken.”

nordinmusampa.png

Zijn neefje heeft het talent om in de voetsporen van zijn oom te treden, vertelt Kiki Musampa. “Het zou heel bijzonder zijn als er weer een Musampa in Ajax 1 komt te spelen. Hij heeft er de kwaliteiten en de potentie voor. Maar voor een doorbraak in het eerste komt er meer kijken.” Mentaal valt er nog wel wat aan te merken op de centrale verdediger, zo blijkt. “De trainers van Ajax vertellen me dat hij nog beter kan. Als hij zijn mentaliteit verbetert, kan hij echt ver komen.” Voor hulp hoeft hij niet ver te zoeken. “Hij kan altijd bij me terecht, maar dan moet hij wel zelf op me afstappen.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: