In 1996 was Kiki Musampa de eerste profvoetballer die een officieel doelpunt maakte in de net geopende Amsterdam ArenA. Vrijdagmiddag kwam daar een nieuwe mijlpaal bij, toen Musampa met een rake penalty zijn eigen pleintje in de Edese wijk Klaphek officieel opende.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze goal een stuk eenvoudiger was dan het doelpunt dat Musampa in 1996 tegen NAC Breda maakte. Ditmaal stond er geen professionele doelman tussen de palen, maar sportwethouder Peter de Pater.

Drie jaar geleden stapte Musampa het kantoor van De Pater binnen met het idee om iets terug te doen voor Ede, de stad waar hij in de jaren tachtig opgroeide. ,,Het eerste wat ik vroeg was: hoeveel geld heb je nodig”, vertelde De Pater vrijdagmiddag met een knipoog tijdens het toespreken van de paar honderd kinderen en ouders die aanwezig waren bij de opening van veldje. ,,Maar Kiki was niet geïnteresseerd in geld. Hij kwam echt met een plan.”

Dat plan was om het voetbalveldje aan de Sint Hubertus te renoveren. Dat veldje leende zich in de woorden van De Pater voor herontwikkeling. Musampa was er gedurende zijn jeugd vaak te vinden. ,,Het is hier voor mij allemaal begonnen”, vertelt hij.

,,Ik was hier vroeger constant aan het voetballen. Ik woonde op de Voerakker en ging direct uit school naar het veldje. Daar moest ik me altijd bewijzen tegenover de oudere jongens. Dat heeft me gevormd tot de man en de voetballer die ik ben geworden.”

Op het gerenoveerde veldje kan overigens niet alleen worden gevoetbald. Er zijn ook baskets aanwezig, zodat kinderen er kunnen basketballen. Tijdens de opening op vrijdagmiddag werden beide sporten uitvoerig beoefend door de toegesnelde jeugd.

Het zichtbare plezier van de kinderen op het Krajicek Playground Kiki Musampa maakte de naamdrager trots en blij. ,,Mijn verhaal kan ook anderen inspireren. Dat hoop ik althans. Als ik het kan, kan een ander het ook. We hebben allemaal dromen en het begint altijd met kleine dingen. Het zou mooi zijn als kleine kids dankzij dit veldje hun dromen waar kunnen maken.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: